SV Achterveld voert actief beleid op het gebied van houding, gedrag en sociale veiligheid. Maar is dat dat eigenlijk, een plezierig, sportief en veilig sportklimaat? En wat doet SV Achterveld om dit te bereiken?
Bij een plezierig en veilig sportklimaat valt te denken aan:
In sociaal gewenst gedrag van de (jeugd)speler uit dit zich onder andere in:
Naast alle regels waar we ons als vereniging bij wet, KNVB en horeca regelgeving moeten houden, is het belangrijk dat we als SV Achterveld duidelijke afspraken maken, die op en om het veld gelden. Onderstaande afspraken hebben betrekking op iedereen die zich op het terrein van SVA begeeft of als clublid deelneemt aan wedstrijden bij andere clubs. Deze afspraken maken wij met elkaar om de belangrijke kernwaarde sportiviteit te waarborgen. Als iedereen zich aan deze afspraken houdt, bouwen we samen aan een sociale, vertrouwde veilige en sportieve vereniging, waar je je als lid thuis voelt en trots op bent.
Helaas komen jaarlijks verschillende zaken van ongewenst gedrag / seksuele intimidatie voor in de sport! Het is daarom belangrijk dat we het punt van ongewenst gedrag / seksuele intimidatie bespreekbaar maken binnen onze vereniging en zelf een actief beleid in deze voeren, conform de richtlijnen van NOC*NSF.
Ongewenst gedrag in de sport komt helaas vaker voor dan we denken. Sommige zaken worden alleen in een kleine kring van direct betrokkenen bekend. Echter steeds vaker is er een risico op publiciteit voor het slachtoffer, de sportvereniging, het verenigingsbestuur, de sportbond en de sport in het algemeen. Het heeft vaak ingrijpende gevolgen voor zowel de slachtoffers als de sportomgeving. Voor de sport geldt dat we iedere zaak van ongewenst gedrag / seksuele intimidatie er één teveel vinden!
Binnen onze vereniging SV Achterveld vinden wij zorg voor een veilige omgeving voor iedereen, in het bijzonder voor minderjarigen, essentieel. Daarom heeft onze vereniging beleid gemaakt om ongewenst gedrag / seksuele intimidatie zo veel als mogelijk tegen te gaan.
Vertrouwenscontactpersoon
SV Achterveld wil een vereniging zijn waar voor alle leden een veilig sportklimaat geboden wordt en er op een respectvolle manier met elkaar wordt omgegaan. Naast beleidsregels kent onze vereniging twee vertrouwenscontactpersonen (VCP), die in november 2016 aangesteld zijn door het bestuur. Hun aanstelling is bekrachtigd door de Algemene Ledenvergadering. Dit zijn Jaap Schouten en Dineke Verkaik/Zevenbergen.
De VCP is het eerste aanspreekpunt voor vragen, vermoedens, meldingen, klachten en aangifte met betrekking tot ongewenst gedrag.
De VCP is aanspreekbaar voor spelers, ouders van spelers, kaderleden, vrijwilligers en bestuurders. Ze nemen meldingen aan, informeren over mogelijke vervolgstappen, verzorgen procesbegeleiding en hebben een adviesrol richting het bestuur.
Een aantal concrete voorbeelden van wanneer er contact met de VCP opgenomen kan worden:
Als het nodig is verwijzen de VCP’s door naar de vertrouwenspersoon (VP) van NOC*NSF. Deze vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en zoekt samen met de melder en de vereniging naar oplossingen. Uiteraard wordt alle informatie vertrouwelijk behandeld.
Contact met de vertrouwenscontactpersonen kan opgenomen worden via vcp@svachterveld.nl. Vermeld in de mail voor welke van de VCP’s de mail is bedoeld en op welk telefoonnummer of emailadres je bereikbaar bent. Er wordt dan snel contact met je opgenomen.
SV Achterveld vraagt van haar vrijwilligers met ingang van het seizoen 2017-2018 eenmalig een verklaring omtrent gedrag (VOG). Meer informatie hierover elders op deze webpagina.
Samengevat komt het neer op:
Onder sociaal gedrag verstaan wij:
Als voetbalvereniging willen we uitstralen dat we een gezellige sportieve vereniging zijn.
We houden ons dan ook aan de volgende afspraken:
Wij voetballen met respect voor iedereen en hebben sportiviteit en eerlijkheid hoog in het vaandel.
Ons doel is om onze voetbalkwaliteiten en ons (spel)plezier te vergroten en tonen als echte teamspelers betrokkenheid bij ons team en de club.